lauantai 9. maaliskuuta 2013

Chuck Palahniuk: Fight Club

Chuck Palahniuk: Fight Club
Alkuperäinen ilmestymisvuosi: 1996 Sivumäärä: 218 Suomenkielinen käännös: Fight Club

Noin kuukausi sitten tein TBR10-listan kirjoista, jotka lupasin lukevani tämän vuoden aikana. En aloittanut noiden kymmenen kirjan lukemista George Orwellin 1984-klassikosta tai Audrey Niffeneggerin kehutusta The Time Traveler's Wife -kirjasta, vaikka niin aluksi suunnittelin vaan tartuin ensimmäisenä Fight Clubiin, josta tehty elokuva on yksi suosikeistani.

"You are not a beautiful and unique snowflake. You are the same decaying organic matter as everyone else, and we are all part of the same compost pile."

Kirjan minä-kertoja kärsii vakavasta unettomuudesta. Hän löytää helpotuksen oloonsa tukiryhmistä, jotka on tarkoitettu erilaisiin tauteihin kuoleville ihmisille. Ne auttavat siihen asti, kunnes tukiryhmissä alkaa käydä myös toinen ei-kuolemansairas huijari, Marla Singer. Kirjan kertoja ei enää pysty itkemään ryhmätapaamisissa, kun Marla katselee. Kertoja tapaa Tyler Durdenin, jonka ansiosta hän saa uuden helpotuksen ongelmiinsa. Tyler pyytää kertojaa lyömään häntä niin kovaa kuin on mahdollista. Tämä pyyntö muuttaa kertojan elämän, ja Fight Club saa alkunsa.

Kaduttaa hieman, etten lukenut kirjaa ensin ja katsonut elokuvaa vasta kirjan luettuani. Koska elokuvan olen nähnyt, tiesin kirjan lopussa olevan twistin. Nyt kun yllätyksen tiesi, huomasi, että siitä vihjaillaan kirjan alusta lähtien. Jos en olisi elokuvaversiota katsellut, en kuitenkaan varmaan olisi loppuratkaisua arvannut.

Suosikkihenkilöni Fight Clubissa oli elokuvan tapaan Marla Singer. Elokuvassa osa Marlan viehätystä on se, että Marlaa esittää yksi lempinäyttelijöistäni, Helena Bonham Carter. Kirjaa lukiessani näin myös Marlan Helena Bonham Carterin tulkitsemana. Kuitenkin pitäisin Marlasta todennäköisesti ilman elokuvan loistavaa näyttelijävalintaakin.

Marla's philosophy of life, she told me, is that she can die at any moment. The tragedy of her life is that she doesn't.

En ole suuri väkivallan ystävä elokuvissa saatikka kirjoissa. Fight Clubissa on muutama kohtia, jotka saavat minut melkeinpä voimaan pahoin. Silti olen katsonut elokuvan useasti, ja pidin tästä kirjasta. Ehkä kyse on siitä, että Fight Clubissa on muitakin aiheita kuin yletön väkivalta. 

Aion ehdottomasti lukea lisää Chuck Palahniukin kirjoja. Jos muissa kirjoissa on yhtä onnistuneita twistejä kuin Fight Clubissa, nautin varmasti niiden lukemisesta paljon. Varsinkin kun niitä lukiessani, en twistiä tiedä etukäteen. Vaikka muissa Palahniukin teoksissa ei yhtä taidokasta twistiä olisi, voisin kuvitella silti pitäväni kirjoista, sillä ainakin Fight Clubin perusteella, pidän Palahniukin kirjoitustyylistä.

Osallistun kirjalla Lukemattomat kirjailijat -haasteeseen. Kirja on myös ensimmäinen luettu kirja TBR10-listaltani ja 12. luettu teos TBR100-listaltani.

**** 1/2

2 kommenttia:

  1. Elokuva on aivan huippu, yksi suosikeistani! =D Kirjaa en ole lukenut, mutta se kyllä kiinnostaisi joskus lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin minun mielestäni kirja kannattaa lukea, vaikka elokuvan olisi jo nähnyt. Tietenkin se hieman pilaa lukukokemusta, kun tietää loppuratkaisun lukiessa ja jotkin kirjan kohdat on laitettu ihan sanasta sanaan elokuvaan. Silti pidin tätä taidokkaasti kirjoitettuna kirjana, ja sain pienen Palahniuk-kärpäsen pureman, sillä aion ehdottomasti (toivottavasti pian) lukea lisää Palahniukin kirjoja.

      Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!