tiistai 3. kesäkuuta 2014

Anna Godbersen: Splendor

Kansikuva: Karen Pearson
Kannen suunnittelu: Andrea C. Uva
Anna Godbersen: Splendor 2010 HarperCollins 391 s. (ilmestynyt suomeksi nimellä Hehkua)
ostettu uutena

Kirja on sarjan neljäs osa, joten bloggaus sisältää paljastuksia edellisten osien juonista.

Fifty years ago, every American girl wanted to be a European princess. One could detect it in her gowns and gestures, for they all tried to dress as European ladies did and to imitate the manners of Parisian salons. But now they come from the old world to see how we behave and decorate ourselves here in the United States. They stand on the decks of steamers, gloved hands gripping the guardrail as they catch their first glimpse of Manhattan, that island of towering buildings and smothering secrets, brimming with its millions of lives celebrated or forgotten in almost equal measure. What a narrow strip of land, those sea voyagers inevitably remark in surprise as they begin to take in the new world, for so very much to happen upon.

Diana on karannut kotoaan saadakseen olla rakastettunsa Henryn kanssa. Elizabeth on nyt rouva Cairns, joka odottaa toisen miehen lasta. Carolina Broud on päässyt pitkälle entisestä palvelijan asemastaan ja hän on nappaamassa itselleen erään New Yorkin tavoitelluimmista ja rikkaimmista poikamiehistä. Penelope Schoonmaker on kyllästynyt odottamaan aviomiestään sodasta ja flirttailee kiinnostuneen prinssin kanssa. 

Nyt olen kulkenut loppuun melkein puolitoista vuotta kestäneen taipaleen Godbersenin sarjan kanssa. Vaikka jäänkin hieman kaipaamaan Hollandin sisaruksia, olen ihan iloinen voidessani siirtyä Godbersenin toiseen historialliseen kirjasarjaan. 

Viimeinen osa ei tuntunut minusta niin hurmaavalta kuin aiemmat kirjat. En pitänyt joistakin juonikuvioista oikein lainkaan, ja alku ja loppu tuntuivat hieman liian selitellyiltä. En oikein pitänyt kirjailijan ratkaisusta saada Diana miettimään muiden tulevaa elämää ihan kuin Diana voisi jo nähdä tulevaisuuteen. Loppukatsaus henkilöiden kohtaloihin on varmasti vaikea kirjoittaa, mutta silti ratkaisu tuntui liian helpolta ja epätyydyttävältä.

Yritin selostaa poikaystävälleni sarjan ihmisten ihmissuhdekiemuroita ja totesin itsekin, että sarja kuulostaa ihan Kauniilta ja rohkeilta. Poikaystäväni mielestä sarja taas kuulosti Game of Thronesilta ilman lohikäärmeitä. Sarjan henkilöiden kieroilut ja juonittelut ovat olleet varsin viihdyttävää seurattavaa ja jokainen kirja on saanut minut otteeseensa. Viimeisen kirjan ote oli ehkä hieman tavallista hentoisempi, mutta kirja oli silti aiempien osien tapaan nopealukuinen ja melko viihdyttävä. 

Monen henkilön kohtalon piti selvitä viimeisen osan aikana, ja joidenkin hahmojen tarinoiden loppuunsaattaminen tuntui hieman kiirehdityltä. Jotkin asiat sujuivat hieman liian helposti ja osa palavista tunteista hiipui aivan liian yllättäen ja selittämättä. 

Sarjaa voisi kutsua 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen sijoitetuksi Gossip Girliksi. On paljon pinnallisia ihmisiä, seurapiirielämää ja turmeltuneisuutta. Godbersenin sarjassa on kuitenkin myös ajalle ominaisia käyttäytymissääntöjä. Henkilöiden on joka tilanteessa mietittävä omaa mainettaan. Historiallista viihdettä kaipaavalle sarja on hyvinkin suositeltava.

Haluan vielä viimeisen kerran ihastella sarjan kansikuvia. Ikuistin koko sarjan kannet samaan kuvaan, sillä ne ovat toistaan upeampia. Splendorin kansi on ehkä suosikkini, sillä siinä oleva mekko on värin ja mallinsa puolesta minulle mieleisin. 

♥♥♥½

Luxe-sarja
The Luxe 2007 (Huumaa)
Rumors 2008 (Juoruja)
Envy 2009 (Erheitä)
Splendor 2010 (Hehkua)

Muualla: Luettuja maailmojaLe Masque RougeEi vain mustaa valkoisellaSananen kirjasta ja Kirjan viemää.

Splendorin lukemisen myötä voin ruksata kirjabingoruudukosta historiallinen-ruudun.

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut kaksi ensimmäistä näistä (ja ensimmäisen kirjan siitä Jazz-ajan sarjasta), pitäisikin kesän mittaan lukea loputkin. On muuten hauska nähdä että muutkin lukevat näin kevyitä kirjoja välillä, blogeja selatessa kun toisinaan tuntuu että kaikkien muiden kirjavalinnat ovat aina niin paljon vakavampia ja syvällisempiä ;) Ehkä minusta vain tuntuu siltä, saatan olla väärässäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion tutustua Bright Young Things -sarjaan myös, sillä sekin kuulostaa kiinnostavalta.

      Mielestäni luen aika vaihtelevasti vakavaa ja välillä kevyttä. Kirjabloggareissa on tietysti monenlaisia. Tiedän bloggarin, joka on keskittynyt chick litiin ja sitten on tietysti sellaisia, jotka lukevat lähinnä "vakavaa" kirjallisuutta. Kukin tyylillään. :) Omat kirjavalintani riippuvat paljon oman elämän kiireistä ja muutenkin mielialasta. Tällainen historiallinen hömppä on varsin mukavaa luettavaa välillä.

      Poista
  2. Minua kiinnostaa koko tämä sarja todella paljon - historialliset tarinat ovat muutenkin kiivenneet kiinnostustikkailla korkeammalle viime aikoina. Ensimmäinen osa onkin kirjastosta lainassa ja aikomuksenani on yrittää se tässä kesäkuun aikana lukea. Hienot kanneta näissä on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti odotuksesi täyttyvät ja viihdyt näiden parissa. Kannet ovat todellakin hienot ja varmaankin ensimmäisiä asioita, jotka alunperin huomioni kiinnittivät.

      Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!