tiistai 19. helmikuuta 2013

Milja Kaunisto: Synnintekijä

Milja Kaunisto: Synnintekijä
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2013 Sivumäärä: 308
 
Kaksi suomalaisen esikoiskirjailijan teosta perätysten. Tämä on minulta melkein jo jonkinlainen saavutus.

Kirja alkaa kertomuksesta, miten ylhäinen neito Beatrix lankeaa englantilaisen miehen käsivarsille ja tulee raskaaksi hänelle. Kirjan jatkuessa selviää, miten Beatrixin hairahdus liittyy muuhun juoneen. Tämän jälkeen alkaa toinen osa, joka kertoo Olavi Maununpojan opinvuosista Pariisissa. Tulevan papin ei ole helppoa pitää ajatuksiaan ja tekojaan synnittöminä. Vaikeuksia tuottaa muun muassa hieman liiankin läheinen ystävyys toisen studiosuksen, Miraclen, kanssa.

Synnintekijä on hyvin rietas keskiajan kuvaus. En muista lukeneeni toista historiallista romaania, jossa seksi ja himot olisivat näin suuri osa kirjaa. Synnintekijä on myös erittäin lahjakas kuvaus keskiajan Euroopasta. Olen myös käsittänyt, että Kaunisto on perehtynyt keskiajan historiaan, joten kuvaus on varmaankin myös autenttinen.

Naiset ovat Olavi Maununpojalle, tulevalle papille, syntisiä olentoja, jotka houkuttelevat miehiä kiusaukseen. Miracleella on kuitenkin kyseenalaistavampi suhtautuminen perisyntiin:

"Entä Aatami? Lankesiko hän Eevan tahdosta vai omasta tahdostaan?"
"Eevan tahdosta! Nainen on syy perisyntiin", olin huutanut ensin, mutta Miracle oli hymyillyt tyytyväistä hymyään. 
"Sehän tarkoittaisi vain että naisen tahto on miehen tahdon yläpuolella ja että Jumala halusi miehen seuraavan naisen tahtoa", hän sanoi. "Se tulkinta sopii kyllä minulle."

Kirjan suurin paljastus oli jo hyvissä ajoin ennen loppua, eivätkä viimeiset vajaa sata sivua tuottaneet enää suuria yllätyksiä. Tätä paljastusta en kyllä osannut arvata.

En täysin tiedä, miksi kirjan päähenkilöksi on täytynyt valita aito historian henkilö. Eiköhän täysin fiktiivinen henkilö olisi käynyt yhtä hyvin. 

Synnintekijä aloittaa Olavi Maununpojan vaiheista kertovan kirjasarjan. Kirja oli lupaava aloitus sarjalle, ja Kaunisto on ehdottomasti muistamisen arvoinen esikoiskirjailija.

Jollei kestä roisia kieltä, tätä kirjaa ei voi suositella. Ehkä tämä voi olla myös shokki perinteisten historiallisten romaanien ystäville. Minä pidin Synnintekijän tuomasta lukukokemuksesta, mutta en ole täysin varma, kenelle tätä kirjaa suosittelisin. Kokeilla kannattaa, jos yhtään kirja herättää kiinnostusta.

Keskiaikaisessa Ranskassa ovat vaeltaneet minun lisäkseni ainakin Elma Ilona, Ahmu, Lukuneuvoja, Kirsi ja Annika K.

****-

4 kommenttia:

  1. Yleensä en vierasta roisia kieltä, mutta ihmisen rinnastaminen eläimen tasolle jotenkin yökötti. Kyllä kai ne keskiajalla muutakin ajattelivat kuin omaa alapäätä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaankin tässä on vain keskitytty liioitellusti keskiajan seksuaaliseen puoleen. Toisaalta osittain siitä pidinkin, sillä se oli ainakin minulle uusi tapa lähestyä keskiaikaa. Toisaalta en nyt ihan hirveästi historiaan ole perehtynyt. Hieman tottumista tuo teksti vaati ja ehkä riettautta korostettiin hieman liikaa joissakin kohdin, mutta kyllä minä silti jäin odottamaan toista osaa.

      Poista
    2. Haha, mun pitäis lopettaa tää kommentoiti, aina tulee typoja, varsinkin sun blogissa :D

      Poista
    3. Kyllä ne kommentit ovat iloisia yllätyksiä, oli niissä kirjoitusvirheitä tai ei. :)

      Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!