maanantai 25. helmikuuta 2013

Gail Carriger: Etiquette & Espionage

Gail Carriger: Etiquette & Espionage
Alkuperäinen ilmestymisvuosi: 2013 Sivumäärä: 312

Törmäsin tähän kirjaan viime kuussa goodreadsissa. Vaikka en ollut ikinä kuullut kirjan kirjoittajasta saatikka lukenut Carrigerilta mitään, goodreadsin kuvaus kirjasta kuulosti niin hyvältä, että ennakkotilasin vielä silloin julkaisemattoman kirjan. Sain Etiquette & Espionage -kirjan käsiini tämän kuun alkupuolella, mutta ensin piti lukea joukko hyviä kirjastosta lainassa olevia kirjoja. Ei sillä, ettei kirjaston kirjoja vieläkin luettavana olisi, mutta välillä täytyy saada luettua myös omassa kirjahyllyssä olevia houkuttelevia teoksia.


Sophronia Angelina Temminnick on hieman rasavilli 14-vuotias tyttö, jonka hänen äitinsä päättää lähettää Mademoiselle Geraldine's Finishing Academy for Young Ladies of Quality -kouluun. Sophronia ei tästä ole kovinkaan innoissaan, sillä koulu ei vaikuta kiipeilyä rakastavalle tytölle mieluisalta paikalta. Koulu osoittautuu kuitenkin erilaiseksi kuin Sophronia etukäteen odotti. Vaikka Sophronia saa heti kuulla, että hänen niiauksessaan on parantamisen varaa, tässä Finishing Academyssa opetetaan muutakin kuin vain hyvän etiketin mukaan toimimista. Koulupäivät sisältävät myös muun muassa veitsen oikeaoppisen käytön opettelemista ihmissuden opastuksella. Miekat kun eivät ole käytännöllisiä hameiden kanssa.

The schedule proceeded at a good pace after the chaos of that first day. Sophronia came to accept the unfinishing-school aspects of Mademoiselle Geraldine's. The lessons were mostly un-lesson-like, the teachers were mainly un-teacher-like, and the routine was more that of a London dandy than that of any proper educational system.

Oman jännityksensä kirjaan tuo välillä koulun kimppuun hyökkäävät flywaymenit, jotka haluaisivat mystisen prototyypin itselleen. Sophronian arkkivihollinen Monique on kuitenkin piilottanut prototyypin, eikä kukaan tiedä, missä se on. Sophronian täytyy rikkoa koulun sääntöjä, jotta hän saisi prototyypin käsiinsä ennen Moniqueta, sillä kuka tietää, mitä suunnitelmia Moniquella prototyypin varalle on.

Tämä taisi olla ensimmäinen steampunk-genreen kuuluva kirja, jonka luin. Kirjan kannessa Etiquette & Espionagea kuvataan täydelliseksi steampunk-versioksi Harry Potterista. En ehkä tästä ole täysin samaa mieltä. Mielestäni ei kaikkia sisäoppilaitokseen sijoittuvia kirjoja tarvitsisi verrata Harry Potteriin, mutta kyllähän tuollainen kansiteksti varmasti herättää joidenkin ihmisten kiinnostuksen. Kirja oli kuitenkin viihdyttävä, ja aloin odottaa Finishing School -sarjan marraskuussa ilmestyvää Curtsies & Conspiracies -nimistä toista osaa.

Kirjassa ei tarkasti kerrota ajankohtaa, johon tapahtumat sijoittuvat, mutta steampunk-kirjat ilmeisesti kertovat yleensä 1800-luvusta. Naisten tyylin ja joidenkin muiden asioiden perusteella 1800-luku on hyvin mahdollinen kirjan tapahtumisajankohdaksi.

Gail Carrigerin kirjoja ei ole tainnut ilmestyä suomeksi, mutta ainakaan tämän kirjan englanti ei mielestäni mitenkään kovin hankalaa ollut. Rohkeasti siis kokeilemaan englanniksi lukemista, jos kirja vaikuttaa yhtään kiinnostavalta.

Osallistun kirjalla Lukemattomat kirjailijat -lukuhaasteeseen.

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!